KÜLFÖLDI SZERZŐINK


        GOTTFRIED BOEHM német művészettörténész 1942-ben született. 1977-től a bochumi, 1979-1986 között agiesseni, 1986 óta a bázeli egyetem professzora. Tagja volt a Bacsó Béla által szerkesztett Athenaeum szerkesztőbizottságának. Jelentősebb művei: Philosophische Hermeneutik (Filozófiaihermeneutika,1976), Die Hermeneutik und die Wissenschaften (Ahermeneutikaésatudományok, 1978), Bildnis und Individuum (Képmás és egyéniség,1985).Magyarul főként az Athenaeum és az Enigma című folyóiratokban olvashatók tanulmányai.
        
        VITTORIO GASSMAN (1922-2000) olasz színész, rendező a Római Jogtudományi Egyetemen, majd a Római Színművészeti Akadémián tanult. Mint színpadi- és filmszínész, rendező és társulatszervező páratlanul gazdag életművével írta be nevét az olasz kultúrtörténetbe. Az irodalomhoz való vonzódásáról tanúskodik, hogy megrendezte Shakespeare Hamletjét, Szophoklész Oidipusz királyát, Dosztojevszkij A játékosát, és Dumas-Sartre Keanjét. Gassman Dantét olvas címmel tévésorozat készült vele. Megírta önéletrajzát (Nagy jövő mögöttem). Vocalizzi (Hanggyakorlatok) címen adta ki verseskötetét. A számunkban közreadott verseket ebből a kötetből vettük. Eredeti címük: So dove, Bimbo d'autunno, Pitture, Eppure, Give me some lights!, Nevrosi.
        

        ELKE HEIDENREICH német írónő 1947-ben született, Kölnben él. Rádiós és televíziós műsorvezető. Ironikus hangú elbeszélései többnyire a szerelem, a magány, az együttélés kiúttalan feszültségeivel foglalkoznak. Itt közölt írása 1998-ban jelent meg az elbeszéléssel azonos című kötetében a Rowohlt Kiadónál.
        
        HERMANN HESSE (Calw, 1877 - Montagnola, 1962) német író és költő. 1923-tól svájci állampolgárként Lugano mellett élt.1946-ban Nobel-díjatkapott.A két világháború közötti német nyelvű irodalom egyik legjelentősebb alakja. Regényeit a világ számos nyelvére lefordították, köztük magyarra is. Verseiből már atízes években fordított Vajthó László, regényei pedig a húszas évek óta olvashatók magyarul. Hesse a háború után hatvanas években vált újra népszerűvé, és olvasottsága ma is tart. Az utóbbi években Magyarországon is sorra újra megjelentek regényei, többek között Az üveggyöngyjáték, a Sziddhárta, A pusztai farkas és a Demián.
        

        TED HUGHES (Mytholmroyd, 1930-1999) angol költő. Egyetemi tanulmányait a cambridge-i Pembroke College-ban végezte. 1956-ban feleségül vette Sylvia Plath költőnőt, ezt követően több évet töltött Amerikában. 1957-ben jelent meg első verseskötete. Több rangos költői díjat kapott. 1963. február 11-én Sylvia Plath öngyilkosságot követett el. Az életrajzírók évtizedeken át próbálták kideríteni, mi is történt valójában. Az egyetlen valódi tanú, a férj, harmincöt éven át hallgatott. 1998-ban, halála előtt jelentette meg Birthday Letters (Születésnapi levelek) című könyvét és benne az emlékezés verseit. A kötet az Európa Könyvkiadó gondozásában jelenik meg. A számunkban olvasható versek eredeti címe: Fidelity, You Hated Spain, Black Coat, The Rabbit Catcher, The God
        

        HILTON KRAMER a The New Criterion című lap szerkesztője, a The Age of the Avant-Garde és a The Revenge of the Philistines című könyvek szerzője. A The New York Observer műkritikusa, a The New York Post kolumnistája, rovata a"Média Watch". E számunkban közölt esszéjét a The Future of the European Past című kötetből válogattuk, amelynek a The New Criterion főszerkesztője, Roger Kimball mellett társszerkesztője volt.
        
        MISIMA JUKIO (1925-1970) japán író. Az Egy maszk vallomása című regényét a Nagyvilág Kiadó jelentette meg 1999-ben.
        
        DANIEL PENNAC francia író, 1944-ben született Casablancában. Eredeti foglalkozása francia irodalomtanár. Több ifjúsági regény után, az igazi sikert a Malausene saga hozta meg számára, melynek egy hónapja megjelent ötödik kötete amásodik helyen áll a francia könyvek népszerűségi listáján, harmadik kötete pedig (Lapetite marchande de prose) megkapta a Prix du Livre Inter-t, az egyik legrangosabb francia irodalmi díjat. Akülönleges családregény-sorozat főhőse Benjamin Malaussene, hivatásos "bűnbak", valamint számos valódi és fogadott családtagját fenntartó és összetartó "törzsfőnök". Mindegyik rész cselekményének középpontjában egy izgalmas, váratlan fordulatokban bővelkedő bűnügy áll, és mindegyik önmagában is érthető és élvezhető, önálló egész. Az író szatirikus humorral, utánozhatatlanul eredeti stílusban festi le a nyolcvanas évek Párizsát, azon belül is Belleville-t. Akötetek címe, a megjelenés sorrendjében: Au bonheur des ogres (1985) (Foglalkozása: bűnbak, Ciceró 1999), La fée carabine (1987), La petite marchande de prose (1989) Monsieur Malaussene (1994), Les fruits de la passion (1998).
        
        PIERRE REVERDY (1889-1963) a francia XX. század egyik legjelentősebb és legnagyobb hatású költője, Apollinaire és Max Jacob kortársa. Lapunk legutóbb 1999/12. számában közölte néhány versét.


ELŐZŐ oldal / E szám tartalma / Külföldi szerzőink / KÖVETKEZŐ oldal
Archívum / Nyitólap / Impresszum