Magyar Napló

Az Európai Unió keresztény
alapokon nyugszik

Stephen Biller szakértő, az Európai Néppárt Frakciójában az Egyesült Királyságot képviseli.

- A magyar érdekek megjelenítése az Európai Unió szintjén a hetvenes évekre tehető. A szálak Önhöz vezetnek.
- Az Európai Közösségnek a vasfüggönyön túli, kelet-európai országokkal nem volt hivatalos kapcsolata. Kivétel a Romániával 1977-ben kötött kereskedelmi megállapodás. Felmerült az Európai Közösség fejlesztésének gondolata. Az Európai Közösség Demokratikus Frakciója részéről Magyarország és Lengyelország érdekében munkálkodó lobby valóban az én személyes kezdeményezésemre jött létre.
- Tudomásom szerint a magyar kisebbségek ügyét is sikerült a nyolcvanas években az Európai Közösség elé vinnie.
- Magyar kisebbségek élnek Ukrajnában, Szlovákiában és Romániában. Tudni kell, hogy Nyugat-Európa nem emlékszik Trianonra, ezért reménytelennek látszott a magyar kisebbség problémáját általánosságban fölvetni. Ki kellett választani a magyar kisebbségek egyikét, amely által az egész kérdés az Európai Közösség napirendjére kerülhet. Ehhez jogi eszközt kellett találni: ez volt a kereskedelmi és együttműködési megállapodás, amely Románia és a Közösség között köttetett. E megállapodás révén került reflektorfénybe, hogy Romániában a magyar kisebbség jogait nem tartják tiszteletben. A Közösség ennek hatására 1987-ben felfüggesztette a kereskedelmi megállapodást. A Külügyi Bizottság 1989-ben nyilvános tárgyalást tartott a magyar kisebbségek ügyében. Tanúkat hallgattak meg, Ara Kovács Attila volt az egyik, Doina Cornea asszony a másik. Őt Ceaucescu nem engedte el, írásban tanúskodott. A parlament egész napos vizsgálatot folytatott az emberi jogok romániai tiszteletbentartása tárgyában. Szlovákiával is megállapodást kötöttünk, Ukrajnával partnerségi együttműködési megállapodást. Amikor a romániai parlamenti delegáció szót emelt az Ukrajnában élő román kisebbség jogaiért, jeleztük, nem követelhetnek olyasmit, amit saját maguk nem biztosítanak az országukban élő magyar kisebbségnek. A nyolcvanas évek végén egy kiállítást rendeztünk a Parlament plenáris ülésének idején az erdélyi magyar kisebbségről. Minden eszközt megragadunk ahhoz, hogy ez a probléma Nyugat-Európában is érzékelhető legyen. Az Európai Közösség fontosnak tartja az emberi jogok tiszteletbentartását.
- A rendszerváltás idején a brit konzervatívok nagy segítséget nyújtottak a magyarországi választások előkészítésében. Ön állt az ügy mögött.
- A változás jelei már a nyolcvanas évek elején érzékelhetőek voltak. 1988-89 környékén Jeszenszky Géza meglátogatott, a segítségünket kérte. Emberi és anyagi támogatással vettünk részt az előkészítésben. Lord Geoffrey Patte vezetésével megalakult a Brit Konzervatívok Bizottsága Kelet- és Közép-Európáért. Fontosnak véltem, hogy e Bizottság tagjai jelen legyenek, életközelből ismerjék meg azokat a körülményeket, amelyek megváltoztatására szövetkeztek. Ezek az emberek valóban misszióban jártak. Kilépve Nyugat-Európából, Magyarországot járták, a vidéket. A kelet-európai választások sikere a brit konzervatívok sikere is volt. E választások után először fordult elő Anglia történelmében, hogy valaki - nevezetesen Antall József - saját anyanyelvén 10-15 percet beszélhetett a Brit Konzervatív Párt kongresszusán.
- A brit konzervatívok elkülönülnek az Európai Unión belül.
- Angliában az Európa-tagság kérdése másként vetődik fel, mint a kontinensen, a "természettől is összerendelt" országokban. A párt szlogenje: Európában, de Európa által nem irányítva. A párt mégis híjával van az angol nép számára érvényes Európa-politikának. Ugyanakkor nyilvánvaló, az Európa Parlament hatása nemzetközi szinten látványosan erősödik.
- Mi a véleménye a kereszténység szerepéről az Európai Unióban?
- Az Európai Uniót kereszténydemokrata kormányok alapították. Az Európai Unió keresztény alapokon nyugszik, a megbékélés, a szolidaritás alapjain.
Detrich Zsuzsanna