Feldolgozó neve: Merc Hajnalka (2004) majd Omakel Judit (2005)
Téma:

Az artnet.hu portál szemlézése


dátum: 20050503
Szabó Nóra képzőművész: Sztélék.
A sztélé, mint üzenetet rögzítő, törvényeket, eseményeket őrző forma, ősidők óta, idők ostromát kiállva, más-más szerepet tölt be. Fába faragva, kőbe vésve út-irányt mutatott, állomásokat, határokat jelzett, és fontos történésekre emlékeztetett.
dátum: 20050427
NEO DADA KONKRÉT- Soós György, Merliht Soós Tamás
A kortárs képzőművészet legfrissebb, legszínvonalasabb megnyilvánulása Budapest európai övezetében, az A.P.A.! Galériában GEORGIVS SOOSVR és ST.MERLIHT kiállítása. Két hajtás egy tő.
A NEO DADA KONKRÉT mint parajelenség, mint démonikus álom mint túlélő show már többször formát öltött ugyan, de a mostani konzekvenciák páratlanul gazdag és sziporkázó szellemissége mindent felülmúlóan bizonyítják az európai gondolkodás és életvitel élmény - nemcsak mint délibáb tűnik fel a nagy Ungrische pusztán Budapesten.

dátum: 20050419
Kézjegyek - különleges kézműves technikák
A Magyar Iparművészeti Egyetem Ponton Galériájában tekinthető meg április 21-től Rácz Judit designer és Pinviczki Judit bőrtárgytervező iparművész kiállítása.
Kárpáti Rácz Judit: "Személyes tárgyakat készítek, aprólékos, gondos munkával, csomóról csomóra építem fel őket, beléjük kötöm magam - napok, hetek, hónapok egy-egy darabban az életemből - magamat mutatom rajtuk keresztül."
Pinviczki Judit: "Kísérletező alkat vagyok. Az ősi kultúrák szellemi értékeit kutatom, tárgyi emlékeiket tanulmányozom."

dátum: 20050323
Két új tárlat az Erdész Galériában
Salvador Dalí és Csikós-Nagy Zsuzsa festőművész kiállításai láthatók március 24-től a szentendrei Erdész Galériában. A 101 éve születet Dalí az Egyesült Államokban különösen népszerű "Alice Csodaországban" című mappáját és Dante Alighieri "Isteni színjáték"-ának lapjait tekintheti meg a közönség. A galéria pincéjében pedig Csikós-Nagy Zsuzsa New Yorkban élő művész "Mikorhullám" című installációjában gyönyörködhet a látogató.
dátum: 20050316
Új művész mutatkozik be a VirtuArtnet Galériában
Márciustól Nagy Ottó festményei és grafikái is megtekinthetők a VirtuArtnet Galéria oldalain. A Derkovits- díjas fiatal festőművész már számos hazai és külföldi - jellemzően szlovák - városban, kiállításon megmutatta tehetségét. A virtuális galériában az érdeklődők éjjel-nappal megcsodálhatják 11 festményét, valamint 8 grafikai munkáját.
dátum: 20050308
Braun András: Follow Me
Sajátos, összetéveszthetetlen, egyéni stílust alakított ki az 1990-es évek közepén a most harminchét éves festő, Braun András. Nem ábrázoló jellegű, geometrikus elemekből és struktúrákból álló, telített színekből építkező művei szinte vibrálnak, dinamikát és energiát sugároznak. Kemény szemmunkára kényszerítik a nézőt, akik intenzív optikai élményben részesülnek egy-egy Braun-kép élvezetekor.Braun András további művei


dátum: 20041213
FinnMagyar - Az 1900-as Párizsi Világkiállítástól a Cranbrook Schoolig
Az Ernst Múzeumban december 11.-től tekinthető meg az a nagyszabású kiállítás, amelynek anyaga így összegyűjtve még sosem volt látható, s amely a múlt század fordulója utáni finn és magyar művészetet, a művészek közötti kapcsolatokat mutatja be, az építészettől kezdve a képzőművészeten át az iparművészetig. A tárlatot idén ősszel, Finnországban tekinthették meg először az érdeklődők.
dátum: 20041213
Mesterművek - 400 év francia festészete a Műcsarnokban
A Műcsarnok, Magyarország kiemelt művészeti intézménye hamarosan minden idők egyik legjelentősebb hazai kiállításának ad otthont. Megkezdődött a "Mesterművek - 400 év francia festészete" című kiállításra érkezett közel 120 festményt tároló ládák felbontása, és a kiállítás berendezése. A közel 75 milliárd forintos kormányzati garanciavállalás mellett megvalósuló kiállítás 2004. december 17-től lesz megtekinthető a budapesti Műcsarnokban a Hősök terén.
dátum: 20041210
Fényképmoly - Szilágyi Lenke fotói Finnországban
Helsinkiben, a Magyar Kulturális és Tudományos Központban december 8-án nyílt meg Szilágy Lenke fotóművész kiállítása, amelyet Marjatta Tikkanen, a Finn Fotóművészek Szövetségének főtitkára ajánlott a magyar művészet iránt érdeklődőknek. Lenke tisztában van a fotóművészet stiláris lehetőségeivel és alkalmazza is ezeket, de az ő sajátos képvilága nem a stílusból, hanem épp személyességének homogén aurájából adódik.Szilágyi Lenke Debrecenben született 1959-ben. A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola fotószakán végzett 1980-ban. 1981 óta vesz részt hazai és külföldi kiállításokon. Legfontosabb egyéni kiállításai a londoni Barbicanban, a kelet-európai fotókiállításon Lausanne-ban, a Liget Galériában, a Budapest Galériában, a párizsi fotóhónapon, Moszkvában, Jénában voltak. 1990 óta a Beszélo munkatársa, film- és színházi fotózással. Fotóalbumai: Fotóbrancs (1994), Látókép megállóhely (1999).


Fotográfus.hu - Szilágyi Lenke


dátum: 20041209
A Győri Balett 15 éve - Benda Iván képei a Római Magyar Akadémián
A Magyar Állami Balettintézet 1979-ben diplomázó táncosai elhatározták, hogy nem válnak egymástól külön, hanem együtt alapítanak egy új társaságot, s elköltöztek Győrbe. Amikor 1991-ben Markó Iván elhagyta a társulatot, a vezető Kiss János lett. Ezzel új korszak indult el a Győri Balett életében: a szerzők köre kitágult, a bemutatandó témák gazdagodtak, változatosabbá vált a stílusuk.Zenészként bejártam Európát. Hazaérkezésem után (1978-ban) visszatértem tanult mesterségemhez: a fényképészethez. Kezdetben portré- riportfelvételeket készítettem, majd a 80-as évektől a reklámfotózás számos területe munkám részévé vált. Saját műtermemben portrék , termék, tárgy és divatfotók, családi fotók készülnek...


Benda Iván honlapja


dátum: 20041125
Antik Enteriőr KIállítás - Műcsarnok, 2004. november 25-28.
Bútorok, csillárok, festmények, ékszerek és egyéb régiségek várják az antik tárgyak szerelmeseit a Műcsarnok termeiben november 25. és 28. között az Antik Enteriőr 2004. Magyarországi Régiségkiállítás és Vásáron. A tizenegyedik alkalommal megrendezett tárlaton első ízben kortárs galériák is helyet kaptak.


Budapest Portál - Antik Enteriőr a Műcsarnokban
Gondola.hu - Farkas Boglárka: Antik Enteriőr - kiállítás képekben

dátum: 20041117
Fű - Varga Éva szobrászművész kiállítása
Varga Éva a kilencvenes évek eleje óta foglalkozik munkáiban a természettel, annak egy apró, észrevétlenül megbújó, de környezetünk szerves részét képező elemével, a fűvel. Művészete egyenes úton jutott el ehhez a tematikához. A természet évek óta tartó megfigyelése egyre kisebb jelenségekre koncentrálódott, hogy eljusson a legapróbb történésekhez, a fű növekedéséhez, végül pedig a Dorottya Galériában megrendezésre kerülő kiállítás egyetlen művéhez, a közel 6 és fél méteres fűszálhoz.


Museum.hu - Varga Éva


dátum: 20041111
Lakner László: Metamorfózis
Az 1936-ban Budapesten született és harminc éve Németországban élő Lakner László nevét sokáig a pop art megjelenésével azonosították a magyar művészetben. A Ludwig Múzeumban látható életmű-kiállítás rávilágít arra a tényre, hogy Lakner László zavarba ejtően sokféle műfajban dolgozott. A festészet mellett készített konceptuális műveket, objekteket, szobrot, sőt fotózott, könyvillusztrációkat, sokszorosított grafikát és plakátokat készített, és forgatott kísérleti filmeket is.


A Bernáth-tanítványok kisebbfajta forradalmat csináltak a hatvanas években; részben elrugaszkodva mesterük stílusától, másrészt viszont a szakmai igényesség betartásával mesterük szellemében dolgoztak. Lakner esetében legalább ennyire fontosak voltak azok a régi és új mesterek, akiket maga választott szellemi vezérnek: Rembrandt, Goya, Ben Sahn, Francis Bacon, Robert Rauschenberg...


Ludwig Múzeum - Lakner László
Museum.hu - Lakner László