WWW.KVIZPART.HU:

 

   Ez a honlap egy játék, mellyel akár komoly műveltséget is szerezhetünk. Különböző kvízek és témakörök állnak rendelkezésünkre, hogy felmérjük az adott témában való elmélyedésünket, és hogy próbára tegyük magunkat.

   A legfelső sorban egyből ajánlatott kapunk arra, hogy ezt a honlapot állítsuk be kezdőlapnak, vagy pedig a Kedvencek közé tehetjük. Ha akarjuk a felső jobb sarokban „Írj!” menüpontban megírhatjuk véleményünket, feltehetjük kérdéseinket.

   Ha valaki úgy gondolja, hogy gyakran fogja látogatni a honlapot, akkor érdemes regisztrálnia magát, mert így egyrészt minden játékot kipróbálhat (ugyanis valamelyik kvízbe csak úgy lehet belépni, ha már regisztrálva vagy), másrészt így pontokat gyűjthet. Majd később kagylókat gyűjthet az idelátogató. Persze a játékokat regisztrálás nélkül is kipróbálhatod, ez esetben az eredményed nem kerül fel az eredménylistára. A regisztrációnál meg kell adni az e-mail címet, egy pár főadatot, választani kell egy nyilvános nevet, egy jelszót és egy loginnevet. Ha valaki regisztrálja magát, akkor választhat egy nevet, amit senki más nem használ, eredményei mindig felkerülnek az eredménylistára, így mindenki láthatja, hogy fejlődsz, mennyire tájékozott vagy. Ha regisztrálod magad, akkor jogod van írni kérdéseket egyes kvízekhez. Mint regisztrált igénybe vehetted a Kvízpart levelezőrendszerét.

   A loginnév csak a belépéskor kell, ezzel igazolják magukat a regisztráltak. A loginnév sehol máshol nem jelenik meg, pl. a ranglistákon is csak a nyilvános neved jelenik meg, az eredményed és az időpont, hogy mikor teljesítetted. A loginnév minimum 2 maximum 8 betűből állhat. A nyilvános névvel szemben a loginnevet nem lehet megváltoztatni. A belépést egy jelszó segíti még, ha valaki elfelejtette, vagy szeretné megváltoztatni, akkor természetesen van lehetősége változtatni (a kezdőlapon „elveszett jelszó” címszó alatt).

   A nyilvános névhez nincsenek megkötések, lehet kicsi- vagy nagybetű, lehetnek benne számok. Ezt bármikor meg lehet változtatni, ha valaki megunta. Mindenhol (ranglista, kvízkérdés, fórum stb.) ezzel vannak feltűntetve a regisztráltak.

   A szokott módon mindig a főoldal jelenik meg, és a Kvízpart emblémával lehet ide visszakerülni. Az embléma alatt a következő menüpontokat lehet megtalálni:

Ø      Home

Ø      Ranglisták

Ø      Fórum

Ø      Levelező

Ø      Kagylók

Ø      Új kérdés

   A „Home” a főoldalt takarja. A „Ranglisták” menüpontnál meg lehet nézni a ranglistákat. Ezeken csak a legfőbb adatok vannak feltűntetve (hányadik, ki, eredmény, mikor) Az adott listán mindig a legjobb száz van rajta (ez természetesen azt jelenti, hogy maximum 100 főt mutat, de például a napi listákon előfordulhat, hogy csak egy páran vannak rajta, főleg korán reggel). Különböző listák vannak: napi, havi és abszolút ranglista. Az Abszolút ranglistán mindenkinek a legjobb eredménye kerül fel, ezt 15 percenként frissítik. Így mindig lehet látni, hogy egy aktuális időpontban ki a legjobb. Van egy külön lista a mindenidők legjobbjainak, ezt naponta egyszer frissítik.

   A Fórum és a Levelező arra való, hogy a regisztráltak beszélgethessenek egymással akár a kvízekről, akár másról. A nyilvános névvel szerepel mindenki. A Fórumon több téma van megadva. Van egy rövid leírás a témáról, arról, hogy ki a szerző, mi volt az utolsó hozzászólás, és az hogy hányan szóltak a témához.

   A játékkal lehet kagylókat gyűjteni, ha már valaki minimum 1000000 pontot összegyűjtött, ezt gyorsan úgy lehet elérni, hogy minél több játékban vesz részt a játékos, és minél gyakrabban. Miután elérte a minimum határt, a pontjait átváltják kagylókra: egy kagylót lehet kapni 2000 pontért. A kagylókkal lehet licitálni különböző nyereményekért (CD). Azé a nyeremény, aki egy adott időn belül a legtöbb kagylót ígéri, ha többen jelentkeznek ugyanannyi kagylóval, akkor azé lesz, aki hamarabb ígérte, ha véletlenül többen egy percen belül ugyanazzal a licittel jelentkeznek, akkor kisorsolják a nyereményt. A kagylógyűjtésnek megvannak a szabályai:

 

Ø      Csak az gyűjthet kagylókat, aki érvényesen van regisztrálva.

Ø      Nem lehet több játékos pontját összevonni.

Ø      A nyeremény más személyre nem ruházható át.

Ø      A nyeremény más termékre, szolgáltatásra, pénzösszegre nem váltható át.

Ø      Az üzemeltetőnek joga van ahhoz, hogy a nyeremény átadását megtagadja, ha… 

v     Hamis adatokat adott meg.

v     Jogosulatlanul szerzett kagylót.

v     Robotokat, szoftvereket vagy más mechanikus szerkezetet használ.

v     Többször regisztrálja magát.

Ø      Technikai problémákért nem vállal felelősséget az üzemeltető.

Ø      Egy e-mail címhez csak egy ember tartozhat.

Ø      A licitálásban nem vehetnek részt a Kvízpart Kft. Munkatársai, és azoknak közeli rokonai.

Ø      A nyerteseknek hozzá kell járulniuk, hogy a nevüket közöljék.

Ø      A játék folyamán nem lehet az e-mail címet megváltoztatni.

Ø      Ha a nyertes 90 napon belül nem jelentkezik a nyereményért, akkor az elévül.

 

   Az „Új kérdés” menüpontnál lehet új kérdést írni. Ehhez meg kell adni a pontos kérdést, a helyes választ, mellé három rossz választ, és a forrást, ahonnan az adatok származnak. Meg kell adni a nehézségi fokot (nagyon könnyű, könnyű, átlagos, nehéz, nagyon nehéz). Három nyelv közül lehet választani: magyar, német és angol. Meg vannak adva azok a témakörök, ahová a kérdéseket el lehet küldeni. A kérdéshez lehet képet küldeni. Azok a kvízek, ahol már nagyon sok a kérdés vagy valamilyen okból nem lehet kérdést írni, nincsenek feltűntetve.

   Arra is van lehetőség, hogy magunk írjunk egy teljes kvízt. Ennek a következők a feltételei:

 

Ø      Csak annak lehet saját kvíze, akinek az Abszolút listán minimum 500 ezer pontja van.

Ø      Először a szerkesztőségnek kell írni a témádról, ha megfelelőnek tartják, csak akkor lehet elindítani.

Ø      Legalább 500 kérdés szükséges ahhoz, hogy a kvíz elindulhasson.  

Ø      Az első 300 kérdésnek 3 hónapon belül el kell készülnie. Ha mégsem készülne el valaki, akkor, ha van jelentkező, annak adják át a lehetőséget.

Ø      Az első 300 kérdés után el lehet indítani a kvízt, ekkor csak 30 kérdésre kell válaszolni, de csak 3 élete van a játékosnak.

Ø      Be kell jelölni, hogy fogadja-e a kvízkészítő mások kvízkérdéseit, ha nem, akkor csak ő írhat ebben a témakörben, ha engedélyezi, akkor neki kell ellenőriznie a kérdéseket.

Ø      Elméletileg mindenki játszhat a saját kvízében, de ha mindig ő vezeti a ranglistát, akkor elveszi mások játékkedvét.

 

   A feljebb említett menüsor alatt találunk egy másik kisebb betűvel írt menüsort: „Statisztikáid”, „Kérdéseid”, „Adatmódosítás”, „Online játékosok”, „Kilépés”.

   A Statisztikád alatt megtalálhatja mindenki a saját eredményeit, pontjainak vagy kagylóinak számát, ezeken kívül még az is szerepel, hogy a játékos hány játékban vett részt, hány kérdésre adott választ, írt-e kérdést, csinált-e kvízt, részt vett-e a fórumokon. Lehetőségünk van arra, hogy mások eredményeit is megnézzük (személyi adatokból csak annyit, amennyit megadott). Itt is megjelenek a különböző ranglisták, melyeket szintén meg lehet nézni.

   A „Kérdéseid” menüpontban mindenki felteheti a kérdéseit, amely a játékkal, játékosokkal, szabályokkal és kvízzel szemben felmerül.

   Az „Adatmódosításnál” megváltoztathatod az adataidat, ha valamilyen változás lép fel (e-mail csere).

   Az „Online játékosok” menüpont alatt midig mutatja, hogy hány játékos van a honlapon. A „Kilépés” gombbal lehet kilépni. Ha nem így tesz valaki, és ha még aznap visszamegy, akkor előbb ki kell jelentkezni, és csak utána léphet újra be.

   A lap középső részének bal oldalán helyezkednek el a kvízek különböző csoportosításban: összes kvíz, legújabb kvízek (4), kvízkategóriák (általános, történelem, film, irodalom stb.) A jobb oldalon a képek jelennek meg, melyek egy-egy kvízt szimbolizálnak. A középső részen lehet különböző kereső programokat igénybe venni: szótár (angol, német, francia), internetes kereső programok (altavizsla, google, heuréka stb.) a Pallas Lexikon, a MEK, Biblia. A középső részben az „Újdonságok alatt a hónap új kvízeit lehet megnézni. A „Home” lapon van még: origo hírek, átlépési lehetőség a Gyorskvízbe, a Voksba és a Linkparkba (utóbbiba nem tudtam belépni). A „Home” legalján vannak feltüntetve: adatvédelem, jogok, játékszabályok, leggyakrabban előforduló kérdések a válaszokkal, médiaajánlat.

   Át lehet lépni a Gyorskvízbe. A szabályok ugyanazok, az egyetlen eltérés, hogy csak 10 kérdésre lehet válaszolni. Ugyanúgy lehet pontokat és kagylókat gyűjteni. Saját ranglistája van.

   A másik hely, ahova át lehet lépni az a Voks. Ez nem kvíz, hanem inkább egyfajta felmérés, ki mit tart menőnek, „mit tenne, ha…” kérdések, melyek érdekesek, mindenki írhat saját kérdést. Van a Mix, amelyben mindenféle kérdés előfordul, de vannak speciális kérdéscsoportok, például „csak lányoknak”, „melyik a rosszabb”, „mi a véleményed” stb.

 

 

PAPDI MELINDA 2004. 12. 20