BLOG


FOGALMAK, KAPCSOLÓDÓ KIFEJEZÉSEK

web log
weblog
blog
1. (fn) A Web log
2. (tni) To run a Web log
blogger: aki a blogot szerkeszti
wee-blog
mém, mémek: a kultúra alapegységei; "fertőző" információminták; tipikus mémek: szlogenek, frázisok, melódiák, felfedezések, divatok.
Flip: The blogger flips the front page. Az aktuális "címlap" archiválása és új készítése (1)
Radio: blog-szerkesztő
MIT JELENT?
 • A "hivatalos" definíció: Személyes gondolatok, valamint web-linkek gyakori és kronologikus publikálása (2)

 • A blog naponta frissített, egyedi stílusú és személyes hangvétellel megírt napló. A blogot úgy képzelhetjük el, mintha írnánk egy több százezres példányszámú, színes, szórakoztató napilapot, amely sokkal gyorsabban (naprakészebb állapotban) (3)

 • Razzia szerint: napló a weben, dinamikus frissítésű, személyes tematikájú, hangvételű, stílusú, egocentrikus online publikáció (4)

 • Személyes vagy non-profit honlapok, amelyek tartalmaznak egy kommentárral ellátott, más web-oldalakra mutató listát is (kereszthivatkozásokat). A megjegyzések gyakran viccesek és ironikusak. Az ötlet abból a szükségletből fakadt, hogy a barátoknak, ismerősöknek érdekes oldalakat küldtek email-en. "web-based writing space" (5) : web-alapú publikációs hely, 1 online folyóirat, egy web-lap, amit az egyedi felhasználó minden nap használ írásra, publikálásra itt lehetőség van az írásra és a szerkesztésre, a web-lap egész kinézetét egy böngésző menedzseli

 • A legtöbb weblogon van napló: ezért hibrid napló-kalauz

 • folyóiratokhoz hasonlóak: dinamikus, folyamatosan (általában naponta) frissítik, kiegészítés; archiválás:a terjedelme fokozatosan nő; témák szerint lehet navigálni; adatok a szerzőről

 • Newsgroup, messageboard és személyes honlap keveréke

 • A speciálisan erre a célra kifejlesztett szoftver segítségével könnyen, mégis készíthetünk egyedi, grafikus oldalakat. ebből következnek a szerepek is: egyszerre tag és közreműködő, honlapszerkesztő és része egy csoportnak újdonság: az egyéni hangvétel és a széles hozzáférhetőség (a hírnévmenedzserekkel szemben")
MINT JELENSÉG...
 • ...technológia: egyre szélesebb körben terjed, kevés háttértudást kíván

  Általában XML-t használ
  adatbázis-vezérelt
  sajátos navigációs struktúrája van
  automatikusan archivál

  Mindez összefoglalva azt jelenti, hogy a web-lap "dizájnját és fílingét" egy "template" vagyis sablon alkalmazásával alkothatjuk meg, a blogger által írt lapokat automatikusan archiválja és linkeli ez a rendszer: a bloggert megszabadítja a szerkesztés és feltöltés mindennapi robotjától (amit egyébként manuálisan kellene végezni)

 • ...az írás eszköze: támogatja a gyakorló írókat és azokat is, akik még sosem írtak korábban - INSTANT PUBLIKÁLÁS!
TÖRTÉNETE


Az első blog elkészítését a CERNben dolgozó Tim Berners-Leenek tulajdonítják: olyan honlapot készített, amelyen összegyűjtötte az általa online meglátogatott összes új oldalt. Szerencsére ezt az oldalt archiválták: http://www.w3.org/History/19921103-hypertext/WWW/News/9201.html URL címen.

Az NCSA's What's New http://www.ncsa.uiuc.edu/SDG/Software/Mosaic/Docs/old-whats-new/whats-new-0693.html oldala is iránymutató volt, de aztán jött a Netscape's What's New http://home.mcom.com/home/whatsnew/ oldala, amely 1993-96. között a legnagyobbnak számított ebben a műfajban. Aztán elszabadult a pokol :-) :a web ugrásszerűen fejlődni kezdett, amivel együtt a weblog ötlete is fejlődött.

Dave Winner 1996-ban készítette első blogját a 24 Hours of Democracy részeként www.scripting.com/twentyFour/ . A közösségformálásra segítségül hívta a levelezőlistát (amely az AOL-en keresztül működött). 1996 áprilisában a Frontier-használók http://frontier.userland.com számára készített egy híroldalt www.scripting.com/frontier/admin/oldNewsPages/ , amely 1997-ben Scripting News-zá avanzsált http://www.scripting.com .

A kifejezést először Jorn Barger használta 1997-ben - www.robotwisdom.com. Jesse James Garrett volt az, aki elsőként rendszerezte, listába rendezte az olyan honlapokat, amelyeket szörfölés közben a Barger-éhez hasonlónak talált Még ebben az évben elküldte a listát Cameron Barrett-nek, aki publikálta a Camworld www.camworld.com oldalán, valamint még ebben az évben megjelentette az "Anatomy of a Weblog" című esszéjét. 1998-ban még csak egy maroknyi olyan honlap létezett, amelyet most "weblog"-ként azonosítanak.(6)

1999 elejére már 23 blogról tudtak. www.jjg.net/portal/tpoowl.html

1999-ben Peter Merholz www.peterme.com ajánlotta, hogy a weblog-ot "wee-blog"-nak mondják. Majd a kifejezés szükségszerűen lerövidült "blog"-ra, és azóta a weblog" szerkesztőjét is csak egyszerűen "blogger"-nek nevezik.

Ettől kezdve egyre többen és többen kezdik el szerkeszteni saját weblogjukat, egyre nehezebbé válik követni a weblogok fejlődését és szaporodását. Már Cameron is csak bizonyos blogokat tartott számon.

1999-ben Brigitte Eaton is összeállított egy weblog-listát, amelyet az EatonWeb portálon tett közzé www.eatonweb.com. Ezek a weblogok naplózott formájuk miatt kerültek fel a listára.(7)

A weblogok szaporodása és fejlődése még tovább folytatódott, amikor 1999 közepén megjelent a Pitas www.pitas.com, az első "szerkeszd meg magad a blogod", szerkesztési eszköztárral ellátott, szabadon hozzáférhető program. Egy hónappal később megjelent a Blogger www.blogger.com, és a Groksoup www.groksooup.com. Nem csoda tehát, ha ezt követően exponenciálisan megnőtt a weblogok száma!

Ezek a szolgáltatások ingyenesek, azért tervezték őket, hogy lehetővé tegyék az egyének számára saját weblogjuk gyors és könnyű elkészítését és Interneten való publikálását. Az eredeti weblogok ugrópontokon alapuló oldalakat tartalmaztak. Mindegyik linkek és kommentárok, valamint személyes gondolatok és esszék egyedi arányában szerkesztődtek. Olyan személyek szerkesztették, akik már birtokában voltak a web-szerkesztési alapismereteknek, vagy a szórakozás kedvéért írtak html-ben, vagy az egész napos web-szerkesztési munkák után órákat töltöttek szörföléssel, és rengeteg érdekes linket kapcsoltak saját web-lapjukhoz. Ők a "web-rajongók", a dotkom-szektorban dolgozók.

2000 szeptemberében már több tízezer blog működött.

2002 .januárjában a Blogger szerint (a Blogger blog-szerkesztőjét használva) legalább 41 ezer ember készítette el saját blogját. Néhányan körülbelül fél millióra becsülik a Web logok számát!

Magyarországon

még nem mutat ilyen fejtettséget a bloggerek társadalma: bár külföldön robbanásról beszélnek, itthon még csak egy igen szűk kört fertőzött meg ez a stílus. A gyakorló bloggerek számát 40-60 közöttire becsüli, míg az olvasókét 8-120-ra. (8)

A magyar bloggereket jellemzi:

***A "blogger a bloggernek bloggere" elv: többnyire a bloggerek egymást olvassák, illetve oldalaikon egymásra hivatkoznak.

***Anonimitás vagy kreált én: többen vállalják magukat, mások - ragaszkodva a névtelenséghez - új személyiséget találnak ki maguknak.

"elhíresült" bloggerek:

Éjfél Kapitány

Műanyag

Plastic

Razzia

Technokol
CSOPORTOSÍTÁSUK
A blog.lap.hu szerint

Masszív bloggerek Lány bloggerek, Közös blogok,Fotóblogok, Rajzblogok, Kamerák a világra, Észosztók, Blogtemető, Antiblogok

Egyéb csoportosítások

Bloghop http://www.bloghop.com/topics.htm

Blog of the day http://www.shrednow.com/botd/index.html

DayPop http://www.daypop.com/top/

Metafilter http://www.metafilter.com
FELHASZNÁLÁSI TERÜLETEI
 • TARTALOM-, INFORMÁCIÓ- ÉS TUDÁSMENEDZSMENT

  A szövegek, képek és más média kezelésére alkalmasak: hasonlítanak az információs menedzsment rendszerekre (9)

 • KÖZÖSSÉGÉPÍTÉS

  A blog mint eszköz segít abban, hogy író és olvasó egymásra találjon, és a különböző érdeklődési körüknek megfelelően egymáshoz kapcsolódjon. Ebben hasonlít a USENET-re

 • PUBLIKÁLÁS ÉS ÚJSÁGÍRÁS

  A Web tk. globálisan sarkallja az embereket és a csoportokat arra, hogy szerzőkké, tartalomszolgáltatókká és információszolgáltatókká váljanak. A blog kitűnő eszköz eme szolgáltatás fejlesztésére!

 • OKTATÁS, TANULÁS

  A blog kiváló teret nyújt a reflektálásra, az információ/tudás megosztására, az képzéssel, a technológiával és általában az oktatással kapcsolatok kérdésekre és vitákra.

  "Courses using weblogs" at Curmudgeon Teaches Statistics http://cuwu.editthispage.com/stories/storyReader

  Weblogs in education http://www.schoolblogs.com/

  Eliot TELLIO oktatási blogja http://www.schoolblogs.com/tellio/

 • CMS (COURSE MANAGEMENT SYSTEM)

  Több CMS-sel kapcsolatban (pl. Blackboard, WebCT) hibaként említik, hogy merevek, túlzottan hierarchikusak. És nem biztosítanak elegendő teret a diákoknak. Szerencsére több oktató is a blogot választja alternatívaként. A blognak nincsenek olyan beépített funkciói, mint egy CMS-nek (pl. osztálynapló, chat, fájl-letöltés), viszont minimum 3 vonatkozásban előnyösek:

  1. a blog olyan programozható környezetet biztosít, amelybe új plug-in-eket lehet beilleszteni

  2. API-ben is meg lehet írni (módszer, ahogy egy alkalmazás hívásokat ad át az op.rendszernek vagy más alkalmazásnak) API=application program interface (10)

  3. könnyűvé és egyszerűvé teszi az írást, a publikálást http://searchwin2000.techtarget.com/sDefinition/0,,sid1_gci213778,00.html
BLOGELMÉLET

HOGYAN SZERKESSZÜNK BLOGot?
 1. regisztráció egy szolgáltatónál ("kikötő"-ben)
  Blogger http://www.blogger.com
  ManilaSites http://www.manilasites.com
  UserLand http://www.userland.com/
 2. egy előre kitalált téma kiválasztása
 3. böngészés a lehetőségek között (a technológia gyors megismerése)
 4. írás, publikálás [WRITING]
ELŐNYÖK
A beépített archiválási funkció (az online folyóirat-szolgáltatásokhoz hasonlóan visszakeresést tesz lehetővé), a tartalom menedzsment (tervezés, szervezés) és a tartalom szerkesztése bármelyik web-böngészővel rendelkező személyi számítógéppel lehetséges.
HIVATKOZÁSOK
 1. Chris Ashley: Weblogging: Another kind of website
  http://istpub.berkeley.edu:4201/Fall2001/feat.weblogging.html
 2. http://www.marketingterms.com/dictionary/blog/
 3. Weblog - a whatis definition
  http://whatis.techtarget.com/definition/0,,sid9_gci213547,00.html
 4. Világuralomra törnek a blogok
  http://index.index.hu/tech/net/blogzz/?print
  Blogmánia
  http://index.index.hu/tech/fightclub/blog/?print
 5. Weblogging Chris Ashley:
  http://istpub.berkeley.edu
 6. Rebecca's Pocket
  http://www.rebeccablood.com/essays/weblog_history.html
 7. Eaton Web
  http://www.eatonweb.com
 8. Weblogging Chris Ashley:
  http://istpub.berkeley.edu
 9. Chris Ashley: Weblogging: Another kind of website
  http://istpub.berkeley.edu:4201/Fall2001/feat.weblogging2.html
 10. Whatis.com. Application program interface
  http://searchwin2000.techtarget.com/sDefinition/0,,sid1_gci213778,00.html
Makrai Tímea 2002.